Hem » Okategoriserade » Bör vi dricka åtta glas vatten om dagen?

Bör vi dricka åtta glas vatten om dagen?

Ett tankefel från 1940-talet – myten om åtta glas vatten sprids fortfarande

Budskapet om att vara noggrann med att dricka vatten regelbundet under dagen hörs från många olika håll. Vissa hälsoappar och hälsoarmband anger än idag så mycket som 2,7 liter (kvinnor) och 3,7 liter (män) vatten om dagen. Åtta glas är en annan vanlig rekommendation.

Många av siffrorna har letat sig hit från USA. Otaliga webbsidor om hälsa intygar att vi behöver dricka mycket vatten för att vara fräscha, hålla saltbalansen och hjälpa njurarna att rensa ut gifter.

Vatten har dessutom blivit en stor affär. Den globala försäljningen av flaskvatten har tagit över från en dalande läskedrycksmarknad. Men hur mycket behöver vi egentligen dricka? Och duger kranvatten?

Ursprunget till det amerikanska rådet att dricka åtta glas vatten om dagen är illa vetenskapligt underbyggt, konstaterades i en studie i American Journal of Physiology redan år 2002. Sannolikt härstammar det från en missuppfattning från 1940-talet om att vi behöver dricka lika många milliliter vatten som vi äter kalorier. Missen är då att maten själv kan ge hälften av den vätskan.

De Nordiska näringsrekommendationerna från 2012, NNR, för fram att det inte går att ange någon säker siffra alls för hur mycket enskilda individer behöver dricka.

Vätskebehovet varierar, enligt NNR, från person till person, och med ålder. Äldre kan behöva lite mer och sedan beror det på hur varmt det är och hur mycket man rör sig.

”Den stora majoriteten av friska människor klarar vätskebalansen genom att låta törsten styra”, konstaterar NNR, men måttar ändå mellan tummen och pekfingret en mängd på mellan en och 1,5 liter dricksvatten per dag. Och då ska vi komma ihåg att vi får i oss ungefär motsvarande mängd via maten vi äter.

Det handlar alltså snarare att dricka fyra glas vatten än om åtta.

Försäljningsboomen för flaskvatten har skett samtidigt som dricksvatten i den industrialiserade världen aldrig varit säkrare att dricka.

Provtagningar har dessutom visat att kranvattnet ofta har minst lika hög kvalitet och ibland är bättre än det i flaska. Lägg till det faktum att vatten bidrar till miljöförstöringen genom att av någon anledning säljas i plastflaskor.

Vitaminvatten då? Ja, utan att tjuvtitta för mycket i en annan adventslucka kan vi väl påminna om att tillskott av multivitaminer inte har någon bevisad hälsoeffekt alls.

Slutsats

Få behöver åtta glas vatten om dagen. Du kan lugnt låten törsten styra.

Henrik Ennart, Hälsomyterna, Svenska Dagbladet, fredag 4 december 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s