Hem » Okategoriserade » 5 aktiviteter som får dig att må bra

5 aktiviteter som får dig att må bra

Att vi mår bra av att äta hälsosamt och stressa mindre vet de flesta, men det finns en rad andra saker i vår vardag som också kan bidra till en hälsosammare livsstil, med forskningsstöd. Här listar vi några av dem.

  1. Gilla jobbet

Det lönar sig i medelåldern

När Hui Zeng, professor i folkhälsa vid Ohio State university, blev tillfrågad om sitt bästa tips till en 20-åring så handlade det om just jobbet. Det ger oss fördelar på sikt att hitta ett arbete vi tycker om, eftersom det gör oss mer motiverade och skapar mer hälsosamma beteenden på andra områden i livet. Det menar Hui Zeng, vars forskning visat att arbetslivet i yngre år kan påverka vårt psykiska välmående i medelåldern.

  • Drick kaffe

Bra i måttliga mängder

Forskningen verkar relativt samstämmig i att kaffe – i rimliga mängder – har en rad hälsofördelar. I en genomgång i British Medical Journal av 200 studier av kaffets hälsopåverkan, konstaterade forskarna till exempel en korrelation mellan  3-5 koppar kaffe om dagen och lägre risk för depression och alzheimer.

  • Massera

Lika bra att ge som att få

Britiska psykologiforskare, lätt 19 par gå en treveckorskurs i massage där de fick öva på varandra. Deltagarna rapporterade positiv inverkan på sitt välmående, upplevd stress och nöjdhet i relationen. De upplevde också ett ökat fysiskt och psykiskt välmående direkt efter massagen – oavsett om det var de själva eller deras partner som gett den.

  • Läs

För kropp och själ

Biblioterapi har blivit vanligare och forskning på ämnet bedrivs bland annat vid Göteborgs universitet. Behöver du ytterligare läsmotivation? En studie från Yale university visade att de som läser böcker lever längre än andra. Forskarna frågade 3 635 personer över 50 år om deras läsvanor och följde sedan upp med en hälsostudie 12 år senare. Man såg då en koppling mellan att de som läst mer också levt längre.

  • Skogsbada

Shinrin-yoku bra på många sätt

Det japanska sättet att vistas i skogen i terapeutiskt syfte, shinrin-yoku, har vunnit mark så till den grad att ”skogsbad” dök upp i Språktidningens och Språkrådets nyordslista 2017. Forskning som Centrum för naturvägledning vid SLU sammanfattat visar på lägre kortisolnivåer, lägre blodtryck och fler vita blodkroppar. Stressen minskar, immunförsvaret förbättras och det finns indikationer på att cancerrisken minskar.

Karin Skagerberg, 5 hälsosamma aktiviteter, Modern Psykologi & Hälsa, Nummer 1/2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s