Hem » Okategoriserade » Svenskars önskade livslängd överraskar

Svenskars önskade livslängd överraskar

Om du kunde välja hur länge du skulle leva, hur många år vore lagom? Vore det inte härligt att leva hur länge som helst, eller finns det ett ”bästföredatum”? Svenskarnas svar överraskade.

Kanske har du inte tänkt tanken tidigare, men nu när jag frågar kan du väl inte låta bli att fundera: Vad är egentligen lagom, ett liv som inte är för kort men inte heller för långt? I vanlig ordning bestämde jag mig för att ta reda på svaret.

Jag bad nästan 1100 svenskar mellan 18 och 79 i Novus panel att svara på frågan ”Hur många år skulle du vilja bli (innan du dör)?” Färre än 5 procent svarade under 80 år, som alltså får ses som ett för kort liv. Lagom långt verkar vara 90 år, som är det vanligaste svaret och även medianen, 20 procent valde den åldern. Därefter följer 100 år, i 17 procent av svaren. Två runda och fina siffror (folk brukar föredra sådana, jag har skrivit en hel bok om det) som är gemensamma både för kvinnor och män.

Jag ska erkänna att jag hade trott att de flesta skulle vilja leva längre (bara 10 procent hoppas bli över 100 år), men kanske har det att göra med att inte hoppas på för mycket – även om risken att bli besviken måste betraktas som obefintlig, när livet är till ända vet du förmodligen inte om det, för då är du ju död…

Mycket riktigt hänger den önskade livslängden ihop med hur gamla folk tror att det är möjligt för dem att bli. Jag frågade om det också och korrelationen är drygt 0,3. Men intressant nog vill i stort sett alla – 99 procent! – bli äldre än de tror är möjligt, åtta år längre vill de leva i genomsnitt.

Sambandet mellan hur gamla folk tror de kan bli och hur länge de vill leva kan också vara en del av förklaringen till varför viljan att leva länge är större bland unga än bland äldre. De som är under 45 år tror att de kan bli i genomsnitt 4 år äldre än de som är över 45 år. Den andra delen av förklaringen skulle kunna vara ungdomlig hybris, unga ser nämligen framför sig att bästföredatum nås betydligt senare och vill i genomsnitt leva 14 år längre än dem över 45.

Hur många år människor vill bli har också ett positivt samband med hur meningsfullt de uppfattar att livet är på en skala 1–10. Orsak och verkan går inte att svara på utifrån en korrelation (som i det här fallet är 0,2), men påverkan skulle kunna gå i båda riktningar. Å ena sidan verkar det rimligt att folk som känner större mening i livet vill leva längre.

Jag har inte hittat några studier som testat det, men däremot finns det forskning som visar att människor som svara att de uppfattar livet som mer meningsfullt håller sig vid liv längre – sannolikheten är högre att de fortfarande är i livet när forskarna återkommer till dem vid senare tidpunkter. Men å andra sidan skulle riktningen också kunna vara den omvända, alltså att människor som ser ett längre liv framför sig därigenom upplever det som meningsfullt: längre liv innebär mer liv att leva, mer att upptäcka och att göra. Inte heller det finns det några studier på.

Men när vi häromåret gjorde ett experiment där människor fick gissa den korrekta genomsnittliga livslängden i Sverige bland tre (av oss påhittade) alternativ som alla antingen var i överkant eller lite i underkant svarade de som sett de längre livslängderna därefter högre på meningsskalan. Folk som bokstavligt hade ett längre liv för ögonen uppfattade det alltså som mer meningsfullt.

Det brukar ju heta att en påminnelse om att livet är kort gör det mer meningsfullt. Men kanske är det också så att ett liv som är långt kan fyllas med mer mening. Vad kommer du själv fram till?

Micael Dahlen, ”Svenskars önskade livslängd överraskar”, Svenska Dagbladet, tisdag 21 februari 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s