Hem » Okategoriserade » Vägar till ett rikare liv i fattiga tider

Vägar till ett rikare liv i fattiga tider

Den 24 januari är ”Broke Day”. Fler fattiga dagar lär följa år 2023. Men deppa inte – flytta fokus från monetära förluster och satsa på ett lågkonjunkturslöfte med garanterad utdelning i stället.

Glöm ditt nyårslöfte. Sannolikheten att du kommer hålla det är ändå nedslående liten. En dryg fjärdedel misslyckas redan i januari. Känner du dig träffad när du läser det här?

Egentligen är det inte så konstigt att det går som det går (inte alls) med det där löftet. Min gissning är nämligen att du inte bara avgav utan dessutom kom på ditt nyårslöfte på nyårsafton. Årets kanske festligaste dag, med glam, vänner och skålar, borgar inte precis för de mest genomtänkta och nyktra löftena att möta vardagen som snart tar vid med.

Med den där vardagen som tar vid kan i stället vara en desto bättre startpunkt för att göra olika bra förändringar i ditt liv. Inte minst nu när vi befinner oss i början på en lågkonjunktur. En sådan påverkar nämligen tillvaron for många av oss på sätt som faktiskt underlättar, eller rentav kräver, att vi gör ändringar i våra beteenden som vi egentligen alltid velat göra.

Här kommer därför några tips på lågkonjunkturslöften att avge, och som du har goda chanser att hålla.

  1. Umgås mer med familj och vänner

De flesta av oss önskar att vi gjorde det mer och här kan lågkonjunkturen hjälpa till. När forskare följde hundratusentals människor fann de nämligen ett negativt samband mellan disponibel inkomst och hur mycket tid vi väljer att tillbringa med nära och kära. Mer pengar innebär mindre umgänge, och tvärtom. Samtidigt som det är olyckligt på många sätt att den genomsnittliga disponibla inkomsten nu sjunker (med vikande BNP, stigande räntor och hög inflation) kan vi hoppas på – och lova oss själva och varandra – att använda möjligheten att komma lite närmare varandra.

  • Förbättra din fysiska hälsa

Att motionera och att äta bättre är två av våra vanligaste nyårslöften – och därmed också de löften som oftast bryts. Men flera studier från tidigare lågkonjunkturer visar att den genomsnittliga benigheten att motionera och äta bättre ökar, eftersom vi har mer tid, mindre pengar och känner större behov att ta kontroll över våra liv.

Till exempel fann forskare som följde knappt 4000 amerikaner genom den förra stora lågkonjunkturer att de i genomsnitt blev mer benägna att träna regelbundet, kolla innehållsförteckningar på livsmedel, välja mat utifrån hälsa och använda säkerhetsbälte (dock blev de även mer benägna att börja röka…).

  • Gör en livsförändring

Under pandemin när folk fick tid och anledning att tänka över sina liv blev det tydligt att många skulle vilja plugga, förändra sin jobbsituation, efter att flytta bort från stan. För de flesta stannar det vid just tankar, eftersom det är stora livsförändringar som kan vara väldigt jobbiga, osäkra eller kostsamma. Men eftersom lågkonjunkturer i sig själva är jobbiga, osäkra och kostsamma blir alternativkostnaderna lägre, på ren ekonomiska.

Varje tidigare lågkonjunktur har ökat folks benägenhet att plugga, statistik visar också att folk är mer benägna, frivilligt eller ofrivilligt, att till exempel gå ner i arbetstid eller starta eget, vilket också gör det mindre svårt att flytta ut från stan.

  • Blir snällare

Få människor har nog tänkt på det som ett nyårslöfte, men ny spansk forskning visar att folk blir lite mer empatiska och hjälpsamma i en lågkonjunktur, både gentemot vänner, grannar och främlingar. Det lovar väl gott?

Lågkonjunkturen och det eländiga som kommer med den har vi inte valt. Men när den nu är här kan vi i alla fall välja att försöka göra några bra förändringar under tiden.

Micael Dahlen, Livet i siffror, Lågkonjunkturslöften, Svenska Dagbladet, tisdag 24 januari 2023.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s