Hem » Okategoriserade » Saker vi aldrig gjorde är det vi ångrar mest i livet

Saker vi aldrig gjorde är det vi ångrar mest i livet

Kanske kan vi lära av varandras misstag, så att vi slipper ångra oss när våra dagar är till ända? Jag bestämde mig för att ta reda på vad folk upplever som sina största misstag i livet.

Livet. Det är dagarna som kom och gick. Men också besluten vi fattade och sakerna vi gjorde. Det vi valde bort och det vi inte tog oss tid för. Vad som var rätt eller fel vet vi först i efterhand. Nog är det värt ett försök att få svar på det?

Till min hjälp tog jag drygt 1000 slumpmässigt utvalda svenskar i åldrarna 18-79 ur Novus panel som svarade på frågan ”Vad ångrar du mest i livet så här långt?” Innan jag går närmare in på de fem vanligaste temana kan jag avslöja att de har en genomgående röd tråd: vad vi inte har gjort.

Högst upp på listan över vad folk ångrar mest i livet hamnar relationer, som nämndes av 24 procent, nästan en fjärdedel av alla människor. Relationer de inte vågat satsa på, inte prioriterat. Att inte ha bildat familj. Relationer de inte vågat bryta upp från. Nära och kära de inte gett mer tid, inte lät veta hur mycket de betyder, saker de aldrig sa.

Strax därefter kommer vägvalen i livet, i sammanlagt nästan 23 procent av svaren. Yrkena de valde bort. Drömmarna om att byta riktning, flytta, testa något nytt, som stannade vid just drömmar. Påfallande ofta också utbildningarna de inte gick, konstaterar professorn…

Tredjeplatsen, drygt 11 procent av svaren, utgörs av allt det där som inte riktigt låter sig entydigt definieras. Människor ångrar att de inte utvecklat fler intressen, inte gjort fler saker. Önskar att de hade upplevt mer, lärt sig mer, utforskat och gjort mer av livet på det stora hela.

Precis lika många, lite mer än 11 procent av alla människor, ångrar att de inte månat mer om sin egen hälsa och sitt välmående, som alltså hamnar på en delad tredjeplats. De önskar att de hade underhållit kroppen bättre, kollat upp och åtgärdat kroppsliga problem i tid. Eller ser som sitt största misstag att de inte gett mer näring till sin psykiska hälsa, kanske bett om hjälp.

Strax därefter, som femte vanligaste tema, hamnar att stå upp för sig själva. Drygt 10 procent ångrar allra mest att de inte röt ifrån, att de lät någon trampa på dem, att de inte sa tydligt hur de kände. Att de inte vågade vara sig själva, vara sanna och ta plats.

Män ångrar vägvalen och sakerna de inte gjorde lite mer, medan kvinnor i lite större utsträckning ångrar att de inte stått upp för sig själva. Äldre nämner också vägval lite oftare, yngre i stället relationer. Men på det stora hela är rangordningen densamma.

Bland svaren finns också klavertramp, pinsamheter, illa genomtänkta beslut och förhastade köp. Men de ångrade handlingarna är långt färre än alla de saker vi ångrar att vi inte gjorde.

Lärdomen? When in doubt – gör det. Låt inte osäkerhet eller rädsla för att det ska bli fel stoppa dig, den största osäkerheten är den du får leva med om du inte vågade eller försökte, att aldrig få veta vad det kunde ha blivit.

Jag samkörde också svaren med folks lycka och deras stress och oro på varsin skala 1-10. I genomsnitt var både lyckan lägst och stressen och oron högst bland dem som ångrar vad de inte gjort i sina relationer och dem som inte månat om hälsan och det egna måendet.

Kanske verkar det självklart nu när du läser det, att just de anledningarna att ångra sig har så stor påverkan på våra liv? Och kanske är det just därför vi inte riktigt ser dem, för att de finns där hela tiden framför våra ögon, i bakgrunden till allt annat som flyger förbi och distraherar oss.

Livet är dagarna som kom och gick. Vad tänker du göra i dag?

Micael Dahlen, ”Saker vi aldrig gjorde är det vi ångrar mest i livet”,

Svenska Dagbladet, Fredag 3 februari 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s