Hem » Okategoriserade » Techfeodalism

Techfeodalism

Män med makt Globala företagsledare som Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och Elon Musk leder miljardimperium med infrastruktur som griper in i människor vardagsliv. Lever vi i techfeodalismens tidevarv?

I det medeltida feodalsamhället var den centrala makten svag. Kungen, eller den styrande, förlänade jord till självstyrande vasaller, vilka i gengäld förpliktade sig att värna sina områden militärt i händelse av angrepp. Makt och tillgångar koncentrerades därmed till ett fåtal personer, vilka härskade över folkmajoriteten av bönder, av vilka många brukade godsägarnas jord och lydde under deras juridiska och ekonomiska välde.

Begreppet technofeudalism myntades omkring 2020 av debattörer, bland annat Greklands före detta finansminister Yanis Varoufakis och den franska ekonomen Cédric Durand. De drar paralleller till dagens globala miljardbolag inom tech, till exempel Apple, Meta (som äger bland andra Facebook och Instagram), Amazon och Alphabet (Googles moderbolag).

Techföretagen har en stor ekonomisk makt och stiftar sina egna regler för de användare som ”bebor” tjänsterna och i stället för jordränta och dagsverken – betalar med personliga data.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s