Hem » Okategoriserade » Supergeneralister räddar liv

Supergeneralister räddar liv

En stark primärvård räddar liv, menar Anna Stavdal, norsk allmänläkare och nytillträdd ordförande i den globala familjeläkarföreningen Wonca.

”Att vara läkare är aldrig bara en sak”, fortsätter Anna Stavdal. ”Som läkare, och särskilt som allmänläkare, har du flera olika roller. Alla krävs för att i slutändan faktiskt rädda liv.”

”Jag behöver tolka det patienten säger för att förstå symtomen, vad patienten oroar sig för och vad i deras livssituation som kan påverka deras hälsa. Jag behöver behandla, ge råd, informera och förskriva läkemedel. Jag behöver vara patientens medicinska koordinator och hjälpa denne att navigera i hälso- och sjukvårdsystemet och vid behov hänvisa till andra specialister eller professioner. Jag behöver lyssna och observera: vara ett bollplank för problem som kan påverka patientens hälsa.”

”Sjukvården går mot att vara en marknadsplats för hälsa där patienten direkt söker den specialistvård eller den medicin som denne anser sig behöva. Men frågan är om det här faktiskt är det bästa för hälsan? Sjukdom är en komplex fråga och utfallet beror på hur väl läkaren och patienten känner och förstår varandra. Ju bättre förhållande patienten har till sin läkare desto lägre dödlighet. Och det gäller för alla olika dödsorsaker”, enligt Anna Stavdal.

”Nyckeln i detta skulle kunna vara tillit: Patientens förtroende för läkaren och följsamhet till dennes råd, samt trygghet i att berätta och ge läkaren sin kompletta hälsostatus. En god och långvarig relation hjälper läkaren att se alla parametrar för att kunna ställa en korrekt diagnos. Häri ligger också nyckeln till framtidens hälso- och sjukvård och till bättre hälsa för alla medborgare”, avslutar Anna.

World Organization of Family Doctors, Wonca, samlar familjeläkare över hela världen. Wonca finns representerade i 131 länder och har fler än 500 000 medlemmar.

Louise Olheden, Just Nu, Dagens Medicin Nr 7/21, Onsdag 17 Februari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s