Hem » Okategoriserade » 10 färska diagnoser som vi alla behöver ha koll på

10 färska diagnoser som vi alla behöver ha koll på

Diagnoser är barn av sin tid. Diagnoser uppstår, blir moderna och försvinner. Ibland handlar det bara om att byta namn. Lungsot blev tuberkulos, gulsot kallas i dag ikterus och kräfta har blivit hundra olika cancerdiagnoser. Men vissa sjukdomar är faktiskt nya. Här är tio diagnoser, som är garanterat yngre än 20 år. De är bokstavligen barnsjukdomar.

  1. Google-hypokondri. Kallas även cyberkondri. Debut efter Google födelse 1998. Yttrar sig som vågor av ångest när man skriver in sina symtom i sökfältet och finner det värsta tänkbara svaret. Är vanligast nattetid i områden med bra internetuppkoppling. Behandling : Stäng av ditt wifi eller träffa en läkare i stället.
  2. Mässling. En nygammal diagnos. I det närmaste utrotad på 1990-talet, men efter ett utbrott av vaccinationsfobi har sjukdomen kommit tillbaka. Sjukdomen är smittsam och uppstår i kluster, till exempel i Järna, på Waldorfskolor och via Familjeliv.se. Behandling : Vaccinera barnen mot mässling eller byt föräldrar.
  3. Mobiltumme. Kallas även Androidartros. Uppstod efter Iphones lansering 2007. Symtomen är värk i tummens MCP-led efter att ha skrollat för länge på sin telefon. Behandling : Lägg bort telefonen och prata med personen som sitter mitt emot.
  4. Wifi–bipolär. Psykiatrisk öppenvårdsdiagnos. Humörsvängningar, som styrs av hur god wifi-mottagning patienten har. Vanligare hos ungdomar med begränsade mobilabonnemang. Behandling : KBT, som syftar till att lära patienten att hantera brist på livsviktiga informationsflöden. Alternativt skaffa ett riktigt fett mobilabonnemang !
  5. Sms-frakturer. Samlingsnamn på frakturer, orsakade av att sms:a när man transporterar sig, till exempel ansiktsfraktur av att cykla in i en lyktstolpe eller skallfraktur av att krocka med sin bill. Förebyggande behandling : Sms:a inte när man framför ett fordon.
  6. Facebookångest. Oro och ångest, som orsakas av färre likes än förväntat av ett Facebookinlägg. Var inlägget dåligt ? Tycker ingen om mig ? varför hatar alla mig ? Varför är mina vänners liv mycket mer spännande och roligare än mitt ? Behandling : Undvik Facebook.
  7. LCHF-ketoacidos. Ketoacidos, som orsakas av strikt LCHF-kost hos personer med diabetes typ 1. Drabbar ibland barn som har föräldrar med sockerfobi. Behandling : Ät mer kolhydrater eller byt föräldrar.
  8. Mobilladdarberoende. Kallas även eluttagsnarkomani. Upplevelse av ångest när mobiltelefonbatteriet har mindre än 50 procent laddning. Under 25 procent kan dessa patienter börjar hyperventilera och få kramper. Behandling : Ha alltid med ett dieselaggregat för att kunna ladda mobiltelefonen.
  9. Tinderklamydia. Klamydia, orsakat av kärlek som uppstått efter Tinder-kontakt. Utbrotten började efter Tinders lansering 2012. Behandling : Swipa åt vänster.
  10. Hyperdiagnosism. Överdrivet diagnossättande. Alla kombinationer av symtom kan bli en egen diagnos. Att vara frisk är onormalt och förmodligen något mycket sjukt. Behandling : Fokusera på det friska.

Gästkrönika : Henrik Widegren, foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Dagens Medicin, nr 38, Onsdag 20 september 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s