Hem » Okategoriserade » Huskurer ingen genväg till god hälsa

Huskurer ingen genväg till god hälsa

Går det att äta sig förkylningsfri? SvD:s näringsfysiolog Linda Bakkman går igenom samspelet mellan kosten och immunförsvaret – och kommenterar fyra vanliga huskurer mot förkylning.

Otillräckligt med energi, vätska och näring försämrar immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för sjukdom. En varierad, näringsrik kost ger därför ett bra grundskydd..

-En kost rik på vitaminer, mineraler, protein och fetter är en förutsättning för ett starkt immunförsvar. Att lägga till olika råvaror kan absolut bidra till att häva en brist av enskilda näringsämnen och på så sätt motverka ett nedsatt immunförsvar, men det betyder inte att råvaran i sig har farmakologiska effekter, säger näringsfysiolog Linda Bakkman.

Hon förklarar att det är naturligt att den som får i sig för lite av ett visst ämne upplever en positiv effekt av att häva underskottet. Men det innebär inte att man hittat någon mirakelkur mot förkylningar.

-Uppfattningar om att en viss typ av råvara är recept mot sjukdom och ohälsa vänder jag mig emot. Är du sjuk så kommer sannolikt ingen enskild livsmedelskomponent att vara lösningen på problemet.

Självklart vill vi människor göra vad vi kan för att förebygga ohälsa. Därför är det inte konstigt att vi sätter vår tilltro till saker som c-vitamin, ingefära, honung och vitlök, menar Linda Bakkman.

Hennes inställning är att det egentligen inte finns någon anledning att undvika huskurer som vi tror kan hjälpa hälsan på traven, så länge de inte har några risker.

Det är dock viktigt att se upp för eventuella kombinationseffekter och överkonsumtion.

-I en brustablett c-vitamin finns 13,5 gånger det dagligen rekommenderade intaget. Att få i sig så mycket kan ge negativa effekter, trots att det är ett vattenlösligt vitamin som vi kissar ut. Det kan innebära en stor påfrestning för magsäckens slemhinna och orsaka smärtor.

När vi har för stor tilltro till att specifika livsmedel ska hålla oss friska finns det även en risk att vi inte ser till helheten, som egentligen är den som har betydelse för vår hälsa, menar Linda Bakkman.

-Att äta varierad mat på regelbundna tider, sova och röra på sig är det som kommer göra störst skillnad. Det finns ingen ”quick-fix” eller genväg till god hälsa.

Linda Bakkman komenterar fyra populära huskurer mot förkylning:

  • C-vitamin: Att inta c-vitamin i olika former är ett vanligt sätt att självmedicinera mot förkylningar.

-Det finns visst stöd i forskningen för att c-vitamin kan ha en liten symtomlindrande effekt. Det kan finnas en marginell effekt på hur länge förkylningen varar, däremot inte på risken att drabbas.

  • Ingefära: Ingefära har uppvisat en viss antiinflammatorisk effekt och kan lindra exempelvis kräkningar och illamående.

-Det finns forskning kring ingefära som tyder på att det kan fungera, men ingen bra förklaring på hur det går till. Det verkar vara beroende på hur och i vilken form man får i sig ingefäran.

  • Honung: Honung har visat sig kunna lindra hosta hos barn.

-Men tänk på att inte ge honung till barn under ett år, den kan innehålla sporer som i sällsynta fall har orsakat förgiftning hos små barn.

  • Vitlök: Har genom historien ansetts ha antibakteriella egenskaper.

-Det finns studier med positiva resultat på personer som har ätit vitlökskapslar. Men det är alldeles för lite forskning för att kunna dra några slutsatser.

Linda Bakkman är näringsfysiolog, doktor i medicinsk vetenskap och kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté.

Kristin Westesson, Sverige Nyheter, Svenska Dagbladet, Torsdag 20 september 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s