Hem » Okategoriserade » Vården måste kompetensutvecklas om klimakteriet

Vården måste kompetensutvecklas om klimakteriet

Klimakteriet kan för många vara en besvärlig tid som ofta är svår att tala om eller söka hjälp för. Många medelålders kvinnor lider i tysthet.

Kunskapen om kvinnors fysiska och psykologiska hälsa behöver öka; det gäller inte minst kunskapen om klimakteriet. Framför allt är det viktigt att vården kompetensutvecklas så att patienten alltid kan vara trygg då hon uppsöker vården.

När en kvinna kliver in i vården med symtom kopplade till klimakteriet ska hon inte avfärdas , bagatelliseras eller fel diagnosticeras. Detta är helt grundläggande, men tyvärr ser det inte ut så här i dag i vården.

I Region Stockholm tar vi nu ett samlat grepp kring kunskapsläget. Karolinska institutet organiserar en uppdragsutbildning till vårdens personal kring kvinnors hälsa och klimakteriet. Region Stockholm har satsat resurser på en förstärkt fortbildning av primärvårdens personal så att det ska bli enklare att ta in exempelvis vikarier när den ordinarie personalen fortbildas. Min förhoppning är att denna satsning kommer att ge resultat för de kvinnor som söker vård relaterade till övergångssymtom.

För kvinnor i klimakteriet är även benskörhet vanligt. I Region Stockholm kommer vi nu att se över hur benskörhet och närliggande sjukdomar bättre kan diagnosticeras och behandlas. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska bland annat se över möjligheten att inrätta ett endokrint centrum.

Min förhoppning är att vi med dessa insatser rör oss mot en mer jämlik vård där alla kvinnor får den vård de behöver.

Ella Bohlin, vårdutvecklingsregionråd (KD) i Region Stockholm

Dagens Medicin, Kvinnohälsa, Nr 12/19 Onsdag 20 Mars 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s