Hem » Okategoriserade » Trött, tröttare, tröttast…

Trött, tröttare, tröttast…

Är du ofta trött trots du sover 6-8 timmar per natt ? Då kanske din kropp behöver mer än bara sömn för att må bra. Här är elva möjliga orsaker till att du somnar över datorn på jobbet.

Vi är många som känner en förlamande trötthet på hösten och vintern. Dagarna blir mörkare och många upplever livet som tyngre. Men vad är det som orsakar tröttheten ? ”Sömnbrist” är det enkla svaret och ja; trötthet beror oftast på sömnens kvalitet. Men det finns fler faktorer som påverkar.

 1. Du stressar   Vid stress frigörs ämnet kortisol i kroppen och du får ökad puls, hjärnan får extra syre och energi frigörs. Men alltför täta, eller alltför långvariga, kortisolpåslag skapar en hormonell obalans som gör dig konstant spänd – och i förlängningen väldigt trött.
 2. Du villar inte hjärnan   Ofta det är inte stressen i sig, utan bristen på återhämtning som är den stora boven. Återhämtning handlar om att skapa tid för att få ned kortisolutsöndringen i kroppen. Sömnen är viktig, men det kan också handla om att ta promenader eller att njuta av naturen.
 3. Du äter fel kost   Måltider med snabba kolhydrater får ditt blodsocker att skjuta i höjden – för att sedan dyka lika fort. Blodsockersvängningarna gör dig trött och orkeslös. Justera dina måltider så att de innehåller mer fullkorn, protein och nyttig fett – som håller dig mätt och pigg länge.
 4. Du dricker för lite   Ofta beror trötthet på något så enkelt som vätskebrist. Kroppen består till 60% av vatten och även en liten minskning i vattenintaget kan dra ner energinivån rejält. Vid uttorkning jobbar ditt hjärta mindre effektivt, vilket gör att det tar längre tid för syre och näringsämnen att nå dina muskler och inre organ.
 5. Du lider av näringsbrist   Var tredje svensk kvinna lider av järnbrist som leder till konstant trötthet, svaghet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Vid järnbrist har du för lite röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna, vilket i sin tur innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Även vitamin B12-brist, D-vitaminbrist samt brist på zink, magnesium och C-vitamin orsakar trötthet.
 6. Du påverkas av årstiden   Mörkret kan orsaka trötthet och nedstämdhät. Årstidsbunden depression, eller SAD (seasonal affective disorder), orsakas av att produktionen av kroppens eget ”sömnmedel” melatonin ökar under vinterhalvåret. Vintertid minskar dessutom produktionen av signalsubstansen serotonin, som ser till att du vaknar upp utsövd efter sömnen.
 7. Du har hormoner i obalans   Sköldkörtelhormonerna fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåer. I början av en graviditet kan man uppleva en extrem trötthet på grund av hormonförändringar. Hormonell trötthet är också ett vanligt symptom i förklimakteriet. Vissa kan utveckla sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon på grund av stress, näringsbrist eller inflammation.
 8. Du är deppig   Tröttheten kan också ha mentala orsaker. Depression och nedstämdhet gör att du känner dig trött och orkeslös. Det kan också vara ditt jobb eller en person i din närhet som dränerar dig på energi. Vilka energitjuvar finns i din omgivning ?
 9. Du är allergisk   Trötthet är ett vanligt symptom på allergi. Trötthet på vår och sommar är ett tecken på pollen- eller gräsallergi. Men det finns också icke säsongsbunden allergi, som mot damm eller pälsdjur.
 10.  Du hoppar träningen   Ofta hoppar vi över träningspasset när vi är trötta – fast vi borde göra tvärtom ! Träning kan vara utmattande för stunden, men uppiggande i längden. Studier visar att så lite som 20 minuters motion tre gånger i veckan ger mer energi efter bara sex veckor.
 11.  Du har en sjukdom   Trötthet kan vara tidiga symptom på sjukdomar som till exempel diabetes typ 2 och reumatism. Lider man av långvarig trötthet som inte går över bör man uppsöka läkare. Det finns även neurologiska sjukdomar som går under samlingsnamnet kronisk trötthetssyndrom, som kännetecknas av en långvarig utmattning som blir värre vid ansträngning.

Text :   Sofia Zetterman

LiveLife  December 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s