Hem » Okategoriserade » Vi behöver varandra

Vi behöver varandra

Vi behöver varandra

Människan är ett flockdjur, vi behöver varandra. Det finns ett grundläggande behov av sociala relationer och medmänskligt stöd för att fortleva och bibehålla hälsan. Troligen har social samvaro varit en av de viktigaste strategierna för överlevnad för det mänskliga släktet.

Grunden för harmoni i tillvaron är goda familjerelationer, en stabil vänkrets och arbetskamrater. Men det är inte antalet vänner och möten som är det viktiga utan kvalitén i dem. Goda relationer med få är bättre än många relationer av sämre kvalité.

Ensamhet kan upplevas trots att man är omgiven av människor i såväl tvåsamhet som i grupp. Alla är ensamma ibland och det är normalt att känna sig ensam. Ensamheten som är självvald är inte förenad med någon hälsorisk. Det är däremot den ofrivilliga ensamheten.

Undvik energitjuvar

Bra relationer skapar positiv energi som både främjar hälsan och ger välbefinnande. Men det kan också vara tvärt om, att vissa personer man umgås med stjäl energi. Typiskt är att de styr hela samtalet. Försöker man komma med något eget används detta snabbt i något som de själva just kom på – och så tar de över. De berättar mycket om sig själva, sina resor och sina hundra bästa vänner – men  frågar inte dig om hur du har det. Efter ett sådant möte känner man sig trött, tom och det är lätt att uppleva ett slags misslyckande.

Välj rätt vänner och vårda den sunda gemenskapen.

Vad vinner man på att umgås med vänner ?

Allt som främjar känslor av samhörighet och social gemenskap och att få känna sig omtyckt och respekterad för den man är – men också att få ge detsamma tillbaka, är stärkande. Ju mer vi delar med varandra, desto starkare och hälsosammare blir både vi och våra relationer.

Det goda umgänget har en positiv effekt genom att det stärker vårt immunförsvar. Det leder till att vi får ett längre liv som dessutom blir roligare.

Det gamla talesättet ”ensam är stark” stämmer inte, man blir ännu starkare av att ingå i en positiv, social gemenskap.

Forskning har visat

De som lever i positiva förhållanden dvs. har bra och nära anhöriga, vänner eller ett kärt husdjur, återhämtar sig snabbare från sjukdom och lever längre.

Av personer som har haft en hjärtinfarkt, har de med goda sociala nätverk 75 procent minskad risk för återfall i ny hjärtinfarkt.

Den farliga ensamheten

Om de sociala relationerna under en längre tid är otillräckliga ökar individens sårbarhet. Den farliga ensamheten handlar om att inte ha någon att dela sina känslor med eller att ha nära kontakt med. Ensamhet kan orsaka mer lidande än fysisk smärta.

Ibland bidrar omgivningen till att göra att ensamheten känns extra svår. Ett exempel är den upprymda farmodern som pratar ohejdat om sina fantastiska barn för att inte tala om de ännu mer fantastiska barnbarnen. Hon tänker inte en sekund på att det i gruppen som lyssnar kanske finns någon (eller några) som inte har någon familj eller är ofrivilligt barnlösa. Det är således viktig att vara inkännande i den situation man befinner sig i och tänka på vad man säger för att inte såra någon. Det är också viktigt att vara observant på om någon på t.ex. arbetsplatsen känner sig utanför gemenskapen. Då ska man vara generös, bjuda in till en pratstund, visa engagemang och intresse för personen i fråga – så skapas en vänskap.

Vår sociala miljö har avgörande konsekvenser för vår hälsa. Om man känner sig ensam, utanför och saknar stöd minskar motståndskraften mot stress och sjukdom. Psykologisk stress skapar inflammation och har en direkt skadlig verkan på immunförsvaret, kärlen och kroppens olika organ. Detta medför ökad risk för sjuklighet och förkortat liv.

Att t.ex. stress, fetma och stillasittande är skadligt för hälsan är det många som känner till men att ofrivillig ensamhet kan vara en stor ohälsofaktor är inte lika känt. Därför fördjupas råden i detta kapitel om hur man på olika sätt kan bryta sin ensamhet, vilket mycket handlar om en inre process.

Forskning har visat

Den farliga ensamheten fördubblar risken för att bli sjuk och dö. Att känna sig utanför påverkar dödligheten i lika hög grad – eller mer – som rökning, högt blodtryck, fetma eller stress.

Utveckla vänskap

Att utveckla en vänskap tar tid och vänskap måste vårdas och underhållas. Man måste bry sig om, ta kontakt och lyssna. På så sätt fördjupas en vänskap efter hand och blir en källa till glädje och tillit. För att skapa en bra relation till andra människor är det viktigt att :

 • tala från hjärtat, kunna prata om stort och smått, vara en god lyssnare
 • vara positiv, skratta och ha kul ihop, visa uppskattning, ge feedback
 • visa omtanke
 • respektera varandras olikheter, vara flexibel, kunna kompromissa

Det väsentliga i det fina, äkta mötet människor emellan är att känna och visa empati – att man alltid först försöker sätta sig in i den andra människans situation. Om man inte vet var han/hon står kan man inte på rätt sätt vara en god vän och visa varandra ömsesidig respekt. Inte heller kan man ge stöd eller råd om det behovet finns. Att ha detta för ögonen då man utvecklar sitt nätverk av nära och kära gör att vänskapen blir djup, varaktig och berikande.

Hur hittar man nya vänner ?

Vänskap kan skapas på många olika sätt och behöver inte vara beroende av ålder. Vänner i olika åldrar berikar livet. Var och en har sina möjligheter att hitta nya vänner utifrån den situation man har.

Kontakter kan skapas genom att :

 • Gå en kurs eller gå med i en förening som intresserar dig t.ex. matlagningskurs, fotokurs, fågelskådning, trädgårdsförening, idrottsförening – där finns likasinnade
 • Våga resa ensam, våga tala med personer du inte känner
 • Gå ut och dansa
 • Använd dig av sociala medier t.ex. Facebook, chatgrupper, dating på nätet
 • Börja att promenera, motionera eller gympa med någon
 • Bjud in grannen på fika eller gå på bio med någon
 • Sök dig till kyrkan eller frivilligorganisationer
 • Sjung i kör
 • Skaffa ett kärt husdjur som vän

Att hitta vänner är inte lätt

Det kan finnas många hinder som gör att inget händer. De vanligaste hindren är :

 • Rädsla, att börja umgås med nya människor kan kännas både spännande och skrämmande. Rädslan segrar ofta över nyfikenheten.
 • Dålig självkänsla, ”inte kan väl någon vilja umgås med mig. Jag har ju inget att komma med och alla tycker säkert att jag är tråkig.”
 • Otrygg utemiljö och rädsla för att gå ut ensam på kvällen. Detta kan göra att man avstår från att gå ut och träffa andra.
 • Rädsla och dålig självkänsla leder till att man fattar dåliga beslut. Trots att man vantrivs i sin ensamhet så vågar man inte göra någonting åt den.

Nyckeln till förändring

 1. Första steget – att få insikt

Det första steget är att man sätter sig in i situation, att man är ärlig mot sig själv och tydligt ser problemet och förstår dess följder.

”Jag är ensam, jag saknar riktigt bra vänner eller en livspartner, jag sitter själv på fredagskvällarna när andra har myskvällar. Storhelger är årets tristaste dagar för då gör ensamheten extra ont. Jag är ofta ledsen och det känns som att livet passerar utan att jag är med”.

Det kan vara riktigt jobbigt att ta fram denna bild av sig själv och komma till insikt om sin verkliga situation. Men det är just här som något nytt kan hända för det är i denna stund av klarsynthet som tanken föds, att nu måste något ske.

 • Andra steget – skapa motivation

Nu släpps tankarna fram att kanske pröva att göra något nytt. Motivation skapas, som är den kraft som ska leda till att ensamheten bryts.

Varje människa har ofta egen lösning på problemet – vad som skulle passa i just min aktuella situation. Den bästa lösningen finns där – inom dig.

I denna fas måste man övervinna sina rädslor. Tänk om jag gör bort mig, tänk om det händer mig något då jag går hem i mörkret på kvällen, tänk om jag blir lurad av någon på sociala medier. Rädslan är en försvarsmekanism, som gör livet begränsat. Men nu gäller det att släppa taget, att våga gå vidare och samtidigt se kritiskt på olika alternativ men inte överdriva farorna utan måla upp en positiv målbild.

 • Tredje steget – sätt upp ett mål

Motivation och kraft finns nu att förändra din situation och det gäller då att omgående sätta upp ditt mål: Hur vill jag att mitt liv ska se ut och hur når jag ditt? Vad ska första åtgärden bli? Vad ska jag testa? Nu är du på spåret – ett mål är uppsatt och ett beslut är fattat.

 • Fjärde steget – ta initiativ

Gå till handling – nu äntligen finns det chans att något händer. Självklart finns det vänner eller en bra partner som passar just dig men det krävs energi och målmedvetenhet att hitta ”skatten” – för det är en skatt att få vänner, som dessutom leder till ett roligare, längre och friskare liv.

Ge inte upp

Att förändra invanda tankar och mönster tar mycket kraft. En osäker och rädd person lägger ständigt krokben för sig själv. Då gäller det att inte ge upp. Man måste ha fortsatt fokus på att finna lösningar för strax dyker oron upp. Vågar jag? Kan jag?

Då plockar man fram sin startbild dvs. så här har jag det idag och så ställer man sig frågan igen, ska jag fortsätta att ha det så här? Svaret blir nej – och så fyller man sig med sin vision igen och övervinner rädslan – nu ska det ske något. Man tänker inte ”Hur ska det gå” utan i stället ”Hur ska jag göra för att det ska gå bra”.

Det finns många små, fina kort med ordspråk och budskap om att våga ta första steget, tro på sig själv, du kan, du är värdefull osv. Dessa affirmationer kan sättas på badrumsspegeln, kylskåpet m.m. som påminnelser om den nya självbilden och att nu ska jag lyckas.

Och vinsten kommer snabbt för tar man ett första steg så har man triggat igång sig själv, då är det lättare att tänka att ”nu tar jag nästa steg”. Det blir en positiv spiral där första steget är det svåraste.

Självklart har man vissa dagar då man är trött, sårbar och börjar tvivla på sig själv. Man kanske just den dagen inte tar något steg framåt men det viktiga är – att ha kvar sin målbild och att komma igen så snart som möjligt. Man måste stå fast vid sitt beslut och inte ge upp vid första motgången – men kanske vara ännu mer flexibel i sättet att nå sitt mål. Om första försöket inte gick bra så tänk ut en ny och kanske bättre lösning.

Om en motgång kan ses som en viktig och värdefull erfarenhet så ökar chansen att det går bättre nästa gång, det vill säga motgångar är bra och ger chans till att utvecklas och växa. Ovilja att misslyckas beror på rädsla. Låt nyfikenheten segra, osäkerheten är en del av livet, den del som gör livet spännande. Våga pröva vingarna, våga lyckas!

Bertil Marklund, professor i Allmänmedicin vid Göteborgs Universitet,  ”10 Tips. Må bättre och lev 10 år längre”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s